srijeda, 29. lipnja 2016.

JAKO JEDNOSTAVAN KOLAC, BRZO SE PRAVI I VEOMA VEOMA JE SOCAN: KOLAC SA KISELOM PAVLAKOM I COKOLADOM

SASTOJCI Biskvit: • 4 veca jajeta • 4 kasike secera • 3 kasike brasna • 1 kasika cokolade u prahu • 1/2 kesice praska za pecivo • 1/2 dl suncokretovog ulja Prvi preliv: • 4 case kisele pavlake (svaka po 180 ml) • 100 g secera u prahu • 5 kesica vanilin secera Drugi preliv: • 200 g cokolade • 6 kasika vode • 6 kasika secera • 2 case kisele pavlake (svaka po 180 ml) PRIPREMA 1. Prvo napraviti prvi preliv. Vrlo jednostavno: u vecoj ciniji pomesati svu pavlaku i obe vrste secera.

Staviti u frizider da se hladi dok ne bude gotov biskvit. Povremeno promesati da se secer skroz istopi. 2. Sada napraviti biskvit: cvrsto ulupati belanca sa malo soli, polako dodavati secer i mutiti dok se secer ne rastopi. Dodati jedno po jedno zumance i posle svakog malo mutiti da se sjedini sa belancetom. Odloziti mikser, uzeti varjacu i polako dodavati mesavinu brasna, cokolade u prahu (moze i kakao ali bolje je sa cokoladom u prahu) i praska za pecivo. Na kraju dodati ulje. Ne mesati mnogo. Pecen kolac se ne vadi iz posude u kojoj se pekao, pa voditi racuna da posuda bude dovoljno duboka za oba preliva. Kad je biskvit dobro ohladjen staviti prvi preliv. Staviti u frizider dok drugi preliv ne bude gotov. 3. Drugi preliv: staviti vodu i secer da provri. Kad je provrelo skloniti sa sporeta i dodati izlomljenu cokoladu. Mesati dok se cokolada ne istopi. Odmah dodati kiselu pavlaku i dobro promesati da se sve lepo sjedini. Polako kasikom sipati ovaj cokoladni preliv na kolac, to treba izvesti stvarno pazljivo i ne treba spatulom ili kasikom ravnati povrsinu. Preliva ima vise nego dovoljno da sloj bude debeo i lepo popunjen. Posluživanje Pavlaka je sa 20% masnoce. Kolac ostaviti da prenoci i da biskvit skroz ovlazi. Treba uvek da stoji u frizideru. Sluzi se u posudi u kojoj se i pekao. Vrlo je mekan ali se lepo sece. Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar