utorak, 10. svibnja 2016.

VELIKI LISNATI PUŽ

Sastojci Za testo: 1 kg (+100 gr) brašna 1 kašičica praška za pecivo 1 kockica (40 gr) svežeg kvasca 2 dl mleka 2 dl jogurta 2 dl vode 1 dl ulja 2 kašičice soli 2 kašičice šećera Za premaz: 200 gr maslaca 200 gr krem-sira (ili nekog drugog, mazivog) 1 kašičica soli I još: žumance, 4-5 kašika ulja, susam Priprema U 2 dl toplog mleka, staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrviti kvasac, promešati pa ostaviti na toplom mestu da se aktivira. Za to vreme, brašno (1 kg) prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Jogurt, vodu i ulje smlačiti, usuti u činiju za mešenje, staviti šećer i so, aktivirani kvasac i postepeno dodavati brašno,

pa umesiti meko testo. Činiju sa umešenim testom prekriti krpom i ostaviti na toplo mesto, najbolje u zatvorenu rernu, da se diže pola sata. Omekšani maslac izmešati sa sirom (ja sam kasno izvadila maslac iz frižidera pa sam teško sjedinila maslac i sir, ali to ništa ne smeta – druga varijanta je da se testo premaže sirom a hladan maslac narenda preko toga) Podlogu za mešenje pobrašniti i oklagijom razvući testo na debljinu od pola prsta (oko 60×40 cm). Opseći krajeve ako su neravni.4 Celu površinu testa pemazati mešavinom maslaca i sira. Zatim iseći testo na trake, po širini, kod mene je bilo osam traka širine oko 7 cm. Pleh (32 cm) postaviti pek papirom. Urolati jednu traku i postaviti je na centar pleha. Zatim uzimati traku po traku i naslanjati je redom, na kraj od prethodne trake (znači, samo prva rolna je urolana, posle se samo prenose trake i “lepe” u krug). To je malo masno i neuredno, ali ništa se to ne vidi kad se pita ispeče 😉 Smotanog puža premazati žumancetom izmešanim sa malo ulja, posuti susamom i staviti u ugrejanu rernu da se peče dok ne porumeni, na 180 stepeni (najbolje je da vreme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj rerni). Posluživanje Ideja za slaganje pite je sa interneta, u pitanju je velika cimet rolna, a ja sam htela da napravim slanu pitu, sestri za rođendan :)) Zato je i mera velika, jer nas je bilo više, inače se puž može napraviti i od polovine sastojaka i slagati u manjem plehu. Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar