nedjelja, 14. kolovoza 2016.

SASVIM JEDNOSTAVAN KOLAČ SA VIŠNJAMA

SASTOJCI Biskvit 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice glatkog brašna pola praška za pecivo 3 žlice kakaa 1 dcl mlijeka 1 dcl ulja Krema 1 kompot od višanja bez koštica (680 g neto, 340 g ocijeđene mase višanja) 5 žlica šećera 2 pudinga od vanilije Šlag 0,5 l vrhnja za šlag 2 žlice šećera 2 učvršćivača za šlag (Kremfix, Šlagfix i slično) POSTUPAK Priprema višanja Višnje iz kompota ocijediti. Od ocijeđenog soka odvojiti 5 žlica i dodati malo likera od višanja (može i ruma). Biskvit Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Električnom miješalicom od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. Dodati šećer, žumanjke, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i ulje te sve dobro izmiješati. Dodati kakao i ponovo izmiješati. Lim za pečenje (unutarnje mjere 35×22 cm, visoki) premazati maslacem i posuti brašnom.

Uliti pripremljenu smjesu. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15 minuta. Krema U sok od kompota dodati vode kako bi se ukupno dobila 1 litra tekućine. Od ukupne količine izdvojiti koliko je potrebno da se razmuti puding. Staviti kuhati. Dodati 5 žlica šećera i razmućeni puding i nastaviti kuhati uz stalno miješanje. Smjesa je gotova kada postane želatinasta – od ružičaste tijekom kuhanja postane tamno crvena, prozirna, želatinasta. Dodati ocijeđene višnje i lagano promiješati. Pečeni biskvit nakapamo s prethodno odvojeni sokom i likerom. Izlijemo prethodno napravljenu smjesu s višnjama i ravnomjerno rasporedimo. Kolač ostaviti da se potpuno ohladi, 30-60 minuta. Šlag Vrhnje za šlag izliti u posudu za miješanje i miješati električnom mješalicom. Nakon 1-2 minute miješanja, dodati šećer i učvršćivač za šlag. Šlag ravnomjerno rasporediti po kolaču. Staviti u hladnjak do sutradan ili najmanje 2 sata. coolinarka.com

0 komentari:

Objavi komentar